Controverse alom: de energietransitie, stikstof, de opvang van vluchtelingen. Zomaar een greep uit controversiële onderwerpen waarop veel spanning staat en de belevingswereld van stakeholders een hele andere is dan die van projectleiders, beleidsmakers of uitvoeringsorganisaties. Omgevingsprofessionals halen de buitenwereld naar binnen maar hoe adviseren ze op vraagstukken waar feit en fictie door elkaar lopen? In deze module duik je in de praktijk van misinformatie, desinformatie en de dilemma’s die zich daarbij voordoen.
In deze training van een halve dag gaan we in op de onderwerpen desinformatie en misinformatie. Onderwerpen als de warmtetransitie, energietransitie, stikstof, de opvang van vluchtelingen, het huisvesten van daklozen of de bouw van flexwoningen: het zijn controversiële plannen waarop vaak veel spanning staat. De belevingswereld van stakeholders is vaak een heel andere dan die van projectleiders, beleidsmakers of uitvoeringsorganisaties. Nog afgezien van botsende belangen is het gesprek over de feiten een enorme uitdaging.
Omgevingsprofessionals halen de buitenwereld naar binnen, maar hoe adviseren ze op vraagstukken waar feit en fictie door elkaar lopen? En hoe kun je controverse over de feiten zoveel mogelijk voorkomen? Via een fictieve casus en door interactieve oefeningen kijken we in deze training naar een aantal dilemma’s en zoeken we samen naar handelingsperspectief in situaties waar de panklare oplossing niet voor de hand ligt.
Je hoeft geen SOM-basistraining gevolgd te hebben om deel te nemen aan deze training.
Deze training wordt alleen in-company aangeboden. Neem contact op voor meer informatie.
Contact